Dlaczego warto sięgnąć po filet z indyka

Filet z indyka to chude mięso. Sprawdzi się ono idealnie w każdym domu. Odpowiednio przygotowany filet smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Mięso z indyka zawiera dużo białka. Jednocześnie ma niską zawartość tłuszczu. Drób to jedno z najczęściej jadanych przez nas mięs. Filet z indyka jest bardzo szyki w obróbce. Wystarczy około dwadzieścia minut, by wyczarować z niego przepyszny obiad. Po mięso z indyka bardzo często sięgają osoby, które lubią zjeść smacznie oraz zdrowo.

Filet z indyka – co zrobić z piersi z indyka

Filet z indyka idealnie nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia, jak i gotowania. Z piersi z indyka możemy zrobić dania tj.:

  • pieczeń do obiadu;
  • zapiekanka na obiad;
  • kotlety mielone;
  • pierś z indyka w panierce;
  • pierś z indyka gotowana na parze;
  • gulasz;
  • wędlina do chleba.

Co zrobimy z filetu z indyka na obiad, zależy od naszych upodobań, fantazji oraz zdolności kulinarnych. Jeśli brakuje nam pomysłów, zawsze można sięgnąć po przepisy na filet z indyka w Internecie. Internauci bardzo chętnie dzielą się swoimi sprawdzonymi przepisami.

Filet z indyka – zalety

Dlaczego tak często sięgamy po filet z indyka? Powody są następujące:

  • walory smakowe – mięso indycze jest niezwykle delikatne oraz smaczne;
    różnorodność dań – pierś z indyka możemy przygotować na różne sposoby;
  • wartości odżywcze – filet z indyka to chude mięso, które dostarcza organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania substancje odżywcze;
  • łatwość obróbki – obiad z fileta z indyka możemy przygotować w około dwadzieścia minut. To idealne mięso dla osób, które nie chcą tracić zbyt dużo czasu w kuchni, ale lubią dobrze i zdrowo zjeść.

Filet z indyka – wartości odżywcze

Niska zawartość tłuszczów nasyconych

Filet z indyka ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Dzięki temu nie obciąża on naszej wątroby oraz nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu we krwi.

Duża zawartość białka

Filet z indyka zawiera niezwykle ważne dla organizmu składniki budulcowe oraz odżywcze. Pierś z indyka jest ceniona za dużą zawartość białka. Białko odpowiada za zdrowe i mocne kości oraz za budowę mięśni. Nic więc dziwnego, że po filet z indyka tak często sięgają sportowcy.

Duża zawartość minerałów oraz witamin

Filet z indyka zawiera minerały tj. potas, fosfor cynk oraz witaminy tj. witamina D oraz witaminy z grupy B. Substancje odżywcze mają następujące właściwości:

  • wspomagają układ krwionośny oraz układ nerwowy;
  • odpowiadają za zdrowe kości oraz zęby;
  • wzmacniają odporność;
  • zapobiegają powstawaniu depresji.

Filet z indyka to mięso niezwykle proste w obróbce. Smakuje ono wyśmienicie. Do tego jest niezwykle zdrowe. Włączając mięso indycze do swojej diety, nie musimy obawiać się, że nasze posiłki będą monotonne. Z fileta z indyka można przygotować bowiem mnóstwo smacznych dań.

Po więcej przepisów kulinarnych z indyka zapraszamy na stronę WingsOfQuality.